10 oktober 2022 bjuder Hjärnkoll Örebro län tillsammans med Örebro bibliotek och Studieförbundet vuxenskolan, in till en eftermiddag där ni får chansen att uppleva en levande bok, lyssna på en föreläsning om psykisk ohälsa, träffa föreningar som verkar inom området och mycket, mycket mer. Klockan 15.00-20.00 i Kulturkvarteret i Örebro.

Teckenspråkstolkning
Alla aktiviteter under kvällen är teckenspråkstolkade, utom delar av En levande bok och mötet med föreningarna i foajén.

 

Entrén kl. 15-19
Föreningar som har verksamhet kring psykisk ohälsa finns på plats för att informera och svara på dina frågor.

 

Novellen och Prosan kl. 16
En levande bok – Låna en livberättelse. För ungdomar. Möt (H)järnkolls ambassadörer Angelica och Tina som berättar om sin personliga resa. Du har chansen att ställa frågor under en stunds gruppdiskussion.
Anglica Larsson berättar ett kapitel ur sitt liv: Om hur höga krav och sociala medier kan bidra till depression, ångest och ätstörningar. -> Lyssna på en levande bok ”Ibland blir det bara för mycket” (YouTube) .
Tina Essner berättar ett kapitel ur sitt liv: Om missbruk, diagnoser och känslan av att aldrig passa in. -> Lyssna på en levande bok – ”Ingen är omöjlig” (YouTube)
Begränsat antal platser. Anmäl dig till ungdomsinfo@orebro.se

 

Entréscenen kl. 16
Panelsamtal om hur vi påverkas av sociala medier. Om näthat, slöscrollande och gemenskap. Kom och diskutera hur sociala medier kan påverka din psykiska hälsa. Kurator Jennifer Amin finns på plats.

 

Akustiken kl. 17
Föreläsning: Jag ville inte dö, bara aldrig ha funnits
Nina Larsson från föreningen (H)järnkoll berättar om att växa upp i närhet av en anhörig med missbruksproblematik, pedofili, incest och gruppvåldtäkter. Men viljan till livet var trots allt starkt och hon har lyckats resa sig igen.

 

Akustiken kl. 18
Att hantera skolstress
En föreläsning i studieteknik – hur du kan hantera din skolstress genom att få verktyg i studieteknik.
Sarah Lombrant från Örebro Universitet kommer att prata om tre steg in i lärandet där själva pluggandet bara är en del. När hon studerar, lägger hon ner tid på de andra stegen – praktiska förutsättningar och form på studierna – så att pluggandet blir mer effektivt.

 

Novellen och Prosan kl. 18.15
En levande bok – Låna en livberättelse. För alla.
Tina och Angelica som är ambassadörer för (H)järnkoll berättar om sina personliga resor och du har chansen att ställa frågor under en stunds gruppdiskussion.
Angelica Larsson berättar ett kapitel ur sitt liv: Om att få en aspergerdiagnos och hur man lär sig att förstå sig själv när man inte fungerar som alla andra. -> Lyssna på en levande bok ”Jag är annorlunda” (YouTube).
Begränsat antal platser. Anmäl dig till ungdomsinfo@orebro.se

Tina Essner berättar ett kapitel ur sitt liv: Om missbruk, diagnoser och känslan av att aldrig passa in. -> Lyssna på en levande bok – ”Ingen är omöjlig” (YouTube)

Novellen och Prosan kl. 19
En levande bok – Låna en livberättelse. För alla.
Möt (H)järnkolls ambassadörer Anette eller Erik som berättar om sin personliga resa. Du har chansen att ställa frågor under en stunds gruppdiskussion.
Anette Bergdahl berättar ett kapitel ur sitt liv: Om hur man kommer igenom NPF-barns tonårstid med förståndet i behåll. -> Lyssna på en levande bok ”När tiden inte går fort nog” (YouTube)
Erik Widlund berättar ett kapitel ur sitt liv: Ett liv där Erik inte förstod att han var sjuk. Hans sanning och lösning på allt var att han måste och förtjänade att dö. -> Lyssna på en levande bok ”En oönskad livssituation” (YouTube).
Begränsat antal platser. Anmäl dig till ungdomsinfo@orebro.se