Sandras föreläsning är en berättelse om att äntligen hitta hem och lära sig att älska sig själv för den man verkligen är. 

Sandra är uppvuxen och bosatt i Kumla. Redan som litet barn kände hon sig annorlunda, som att någonting med henne var fel; en defekt människa. Hon hade svårt att förstå sig på omvärlden, kämpade med det sociala samspelet och ville göra saker på sitt alldeles egna sätt.  

Den gnagande känslan av utanförskap bidrog till att Sandra tidigt utvecklade ett intensivt självhat, som under högstadiet resulterade i en vardag kantad av ett självskadebeteende, en ätstörning och återkommande depressioner. Och så fortsatte det, ända upp i vuxen ålder. 

En arbetsplatsolycka blev lustigt nog den första av vändpunkter för Sandra. Olyckan lämnade henne med en permanent skada, men satte henne även i kontakt med psykiatrin. För första gången i sitt liv började Sandra reflektera över sitt mående och insåg att det inte var ett normaltillstånd att må så dåligt som hon gjorde. Så hon tog mod till sig och bad om hjälp. 

När Sandra som 34-åring fick sin autismdiagnos var det en lättnad. Plötsligt föll allt på plats. Så mycket som för henne varit en oupplöslig gåta fick äntligen sin förklaring. Diagnosen tillät Sandra att vara sitt genuina jag fullt ut och en läkandets resa mot acceptans, snällhet och kärlek tog vid. 

Idag mår Sandra bra och jobbar heltid som redaktör och medieproducent på en lokaltidning. Hon vill genom sin föreläsning sprida kunskap om autism, bidra till att öka förståelsen för neuropsykiatriska funktionsvariationer och slå hål på dammiga fördomar om vad det innebär att vara autistisk. 

Sandra bjuder in åhöraren till en omtumlande och gripande resa ner till de djupaste av avgrunder och tillbaka upp till bergets högsta punkt. Hon berättar ärligt och sårbart om det mörker hon plågats av under sitt liv, men också om hur hon efter sin diagnos bjöd in ljuset och lärde sig att älska sig själv på nytt.  

Sandra anpassar sin föreläsning efter målgrupp och kan även genomföra den på engelska.