”Ett ben som sjuksköterska, ett ben som patient”

Mitt namn är Linda och jag är 43 år fyllda. Jag är mamma till en 19-årig son, sambo till en bonde och bosatt på landet strax utanför Örebro. Jag kommer ursprungligen från Karlstad. Till yrket är jag leg. sjuksköterska, diplomerad massageterapeut och ambassadör för Hjärnkoll.

Vissa dagar vill jag vara hemma och pyssla. Andra dagar vill jag resa och upptäcka världen. Jag har diagnosticerats med extra sensitiv personlighetssyndrom och Bipolär sjukdom typ 2.

Jag föreläser om mina erfarenheter av psykisk ohälsa genom livet och om mina erfarenheter av att bli vårdad som inneliggande patient på psykiatrisk slutenvårdsavdelning. Hur var bemötandet?  Hur kändes det för mig som tidigare jobbat flera år inom både öppen och slutenvårdspsykiatrin, att helt plötsligt själv bli vårdad?

Under min föreläsning kommer jag också att berätta om mina erfarenheter av att jobba på en slutenvårdsavdelning och bli utsatt för förtal av mina kollegor. Sist men inte minst kommer jag att belysa begreppen VI och DOM och att jag TROR PÅ att vi behöver skapa ett större VI. Personal och patienter tillsammans.

Jag är öppen för att anpassa/förändra min föreläsning efter målgrupp och önskemål.

Mitt Budskap: Att vi ska våga prata med varandra om psykisk ohälsa och att dela våra erfarenheter. Bemötande är A och O för en god vård och det är viktigt att allas synpunkter och åsikter kommer fram. Vården behöver få ris och ros för att förändras till det bättre. Min förhoppning är en bättre vård där vi alla får ett riktigt varmt bemötande. En vård som är mjuk och tar om hand. En vård med ett större VI.

Jag vill nå ut till alla människor som har erfarenhet av psykisk ohälsa och/eller inläggning. Men även till anhöriga och andra som är intresserade. Önskar också nå ut till slutenvårdsavdelningar som har en önskan om en ännu bättre vård och ett ännu bättre bemötande.