”5 minuter 5 maj” är Hjärnkolls årliga kampanjdag då vi startar samtal om psykisk hälsa. På grund av rekommendationer från Folkhälsomyndigheten kommer vår kampanjdag i år vara digital i våra sociala medier. Här är några tips på vad du kan göra den 5 maj, eller när som helst på året. Du kan göra skillnad!

Prata om psykisk ohälsa!

Att prata om psykisk hälsa och ohälsa är varken svårt eller farligt. Eftersom det är så vanligt har antagligen de flesta i din omgivning egna upplevelser och erfarenheter.

Prata med dina arbetskamrater, klasskompisar, vänner eller med grannen. Fråga hur andra har det och berätta om dig själv och dina tankar kring psykisk ohälsa. Du behöver inte vara expert, det viktigaste du kan göra är att prata och visa att du bryr dig.

Det är fortfarande skrämmande med psykisk ohälsa, trots att tre av fyra har erfarenhet av det. Många blir diskriminerade i skolan, arbetslivet, vården och i umgänget med andra människor.  Att samtala mer om psykisk hälsa och ohälsa kan förändra attityder och minska stigma.

Prata om psykisk ohälsa i sociala medier

Använd sociala medier för att dela med dig av dina tankar, tips, filmer eller bilder av psykisk hälsa och ohälsa. Du kan till exempel dela med dig av dina fem bästa tips på temat ”psykisk hälsa och ohälsa” på Facebook, Instagram eller Twitter. Glöm inte att använda hashtagen #5min5maj.