Evenemang

Vassa IT-konsulter med social knorr

På Unicus är aspergers en tillgång och konkurrensfördel

Anders Barnå, vd för IT-företaget Unicus

– Hos oss är transparens modellen! säger Anders Barnå, vd för IT-företaget Unicus vars affärsidé bygger på att samtliga IT-konsulter har aspergers, en diagnos inom autismspektrum.

På söder i Stockholm ligger Sverigekontoret med ett 30-tal konsulter som alla är nischade inom utveckling, testautomatisering och kvalitetssäkring (QA). En nisch som är en perfekt match för personer med aspergers.
– De här tjejerna och killarna är smarta, har gott minne, är uthålliga och kan fokusera utan att tappa intresset vid repetitivt arbete. De har ett stort teknikintresse och en stark motivation; att få och behålla ett riktigt jobb.
Utifrån sin annorlunda hjärna har de ett annat sätt att tänka och hittar egna vägar att angripa problem från ett nytt håll. De ser detaljer och kan hitta det som avviker även vid det 27:e varvet i ett test, sammantaget blir det en mycket stark IT-profil, konstaterar Anders.

En arbetsplats med lyhördhet för varje individ
Personer med en aspergerdiagnos riskerar idag att hamna i arbetslöshet och socialt utanförskap. Arbetsgivare ser bara deras problem, och vågar inte satsa, många gånger utifrån okunskap och rädsla. På Unicus tänker man helt tvärtom. Här sker en helhjärtad satsning på varje medarbetare, att de ska lyckas. Transparensen är A och O. Att vara öppen med diagnosen är själva grunden för att arbeta med varje individ, och dess styrkor och utmaningar.

– Vi lär känna vår konsult väl och väljer ut arbetsuppgifter som passar hen. När personen ska matchas mot ett uppdrag gör vi först ett studiebesök på företaget då kunden visar konsulten runt på ett mer avspänt sätt än under en intervju. Sen ställer vi en massa frågor och säkerställer att uppgiften är tydlig, något alla behöver men som många slarvar med. Vi slarvar inte. En lång och medveten introduktion där konsulten kan förbereda sig är viktig. Och vid uppdragsstarten finns en så kallad workbuddy som stöd, berättar Anders. Workbuddyn är normalt någon vår konsult jobbar med men som har lite mer öga och öra för vad Unicus konsult gör och behöver.

Unicus konsulter arbetar ute hos kunden under lång tid, det normala är att uppdraget varar minst sex månader. Ibland vill kunden anställa konsulten och det är möjligt, men Anders menar att det är för medarbetarens  bästa som han rekommenderar hen att stanna kvar i Unicus.
– Vi har tid, kunskap och resurser att ta hand om våra medarbetare på ett sätt som andra företag sällan har. För kunden är det inte heller någon jätteskillnad i pris då en Unicuskonsult kostar i paritet med en anställd, säger Anders.

Ingen dagslända
Resan med Unicus har i höst pågått i tio år. Företaget som startades i Norge av Lars Johansson Kjelleröd går bra, omsättningen ligger på ca 30 miljoner kronor och personalomsättningen är avsevärt lägre än andra konsultbolag. Kunderna är stora och etablerade namn såsom Scania, 3, SEB och Sveriges Television.
– Vi har visat att det vi gör fungerar, vi är som ett vanligt IT-konsultföretag men levererar affärsnytta och sociala effekter i en klockren kombination! säger Anders.
Nu har Unicus skapat sig ett namn inom IT-branschen och det är läge att expandera i Norden. Målet är inte att maximera vinsten utan antalet konsulter.
Och som en underbar bieffekt, individer som inkluderas i arbetslivet och får en möjlighet till ett liv och en försörjning som bygger på den egna förmågan.

Det bästa som hänt var både tråkigt och fantastiskt
Ibland blir det bättre än vad man kan drömma om. Anders berättar om två konsulter som idag har slutat, eftersom de blev för bra. När de kom till Unicus hade de tappat livsgnistan och var på botten. Idag har de båda anställningar som testare på andra företag, de mår bra och den ene har till och med sambo och barn, något som annars kan vara ovanligt för en person med aspergers.

– När jag ser varje medarbetares utveckling och vad vi betyder för den människan, då blir jag så oerhört stolt! säger Anders som inte ångrar en dag att han bytte från ett ”normalt” IT-företag till Unicus. Här finns inte bara affärspulsen utan även en djupare mening.

En aspergare på jobbet gör skillnad
Nu söker Unicus nya kunder som behöver vass kompetens inom deras nisch. Och chefer som vågar lite mer, som drivs av viljan att göra social skillnad. För skillnad blir det om man anställer en aspergare från Unicus. Både i resultatet och i den egna miljön.
– Våra kunder vittnar om att arbetsmiljön förändras på ett kraftfullt sätt, den blir varmare, man öppnar upp för andra samtalsämnen, närmar sig varandra.
Det är så spännande! avslutar Anders och ler.

 

Annika Gelin

Fotografen till bilden heter Frida Rönnholm